Onderhoud loodaccu voor optimale prestatie en levensduur

Loodaccu’s worden veel gebruikt voor verschillende toepassingen, in de wereld van mobiele verlichting worden ze gebruikt in verschillende type werklampen. Naast onze werklampen zijn loodaccu’s bekender als belangrijke aandrijving in auto’s en boten. Om ervoor te zorgen dat uw loodaccu optimaal presteert en de maximale levensduur bereikt, is regelmatig onderhoud belangrijk.

De levensduur van de accu is geheel afhankelijk van de gebruiksintensiteit, omgang en het onderhoud. Wij geven een levensduur van zo’n 3 tot 5 jaar mits de onderstaande vier essentiële punten worden nageleefd. In dit artikel geven we je waardevolle informatie en praktische tips om het meeste uit de loodaccu te halen.

Beperk het gebruik van External Power
Enkele lampen kennen een optie dat deze wanneer de accu leeg is, met external power weer aangaan. Dit is mogelijk om voor een korte duur te doen. Het is raadzaam om deze optie aan te sluiten wanneer de batterij nog niet volledig ontladen is. Wanneer de accu al helemaal leeg is, is het schadelijker om de external power door de accu te laten stromen.

Reinig de aansluitingen van de accu
Met de tijd kunnen er corrosie en vuil ontstaan op de aansluitingen van de accu. Dit kan leiden tot slechte verbindingen en verminderde prestaties. Het schoonhouden van de aansluitpunten van de accu is van groot belang. Haal de accu even los en maak dit met een schone, droge stofdoek schoon.

Voorkom diepe ontlading
Diepe ontlading kan schadelijk zijn voor loodaccu’s en de levensduur aanzienlijk verkorten. Zorg ervoor dat u altijd voldoende stroomreserve heeft en voorkom dat de accu volledig wordt ontladen.

Controleer de ladingstoestand
Het is belangrijk om de ladingstoestand van uw loodaccu’s regelmatig te controleren. Gebruik een voltmeter om de spanning van de accu te meten. Vergelijk de gemeten spanning met de aanbevolen spanning voor een volledig opgeladen accu. Indien nodig, laad de accu bij met behulp van een geschikte lader.

Controleer regelmatig het elektrolytniveau
Het elektrolytniveau in een loodaccu kan na verloop van tijd afnemen. Daarom is het van belang om regelmatig het niveau te controleren. Zorg ervoor dat het elektrolytniveau altijd boven de platen blijft.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan uw loodaccu’s kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat ze optimaal blijven presteren gedurende jaren. De levensduur van een loodaccu is ongeveer 3 tot 5 jaar.preloader