De juiste batterij voor uw zaklamp

Zaklampen zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten met verschillende batterijtypes. De meest voorkomende batterijen zijn de Lithium Ion, nikkelmetaalhydride, Lithium Ion 18650, Alkaline penlite (niet oplaadbaar) en CR123A (niet oplaadbaar). Voor al onze oplaadbare en niet oplaadbare zaklampen hebben wij natuurlijk de juiste batterijen ter vervanging van de oude. Hieronder een greep uit het assortiment en de voordelen per batterij. Zo kun je besluiten welke batterij de juiste is voor jouw zaklamp.

Wilt u liever persoonlijk advies bij het kiezen van de juiste batterij voor uw zaklamp? Natuurlijk geven de verkoopmedewerkers van Safety Lux u graag advies over de meest optimale oplossing in uw specifieke situatie!

LITHIUM ION BATTERIJEN
De Li-ion batterijen hebben als kenmerk dat ze een langere levensduur hebben en lichter van gewicht zijn dan andere oplaadbare batterijen. Ten opzichte van een NiMH batterij weegt een Li-Ion zo’n 20% minder, de batterij kent geen geheugeneffect waarmee het energieniveau op peil blijft. De batterij kan tot zo’n 1.000 hele laadcycli worden opgeladen. Stel; een zaklamp heeft na gebruik zo’n 20% van de batterij verbruikt, wanneer je hem weer in het laadsysteem plaatst om op te laden geldt dit als 1/5 laadcycli.

De meest voorkomende Li-Ion batterijen zijn voor de Streamlight Strion, Streamlight Survivor en Adalit L-3000. Zie hieronder in het kort de specificaties in voltage (V) en milliampère-uur (mAh) weergeven.

  • Li-Ion batterij Strion 3.75V en 2200mAh
  • Li-Ion batterij Survivor low-profile 6.4V en 1500mAh
  • Li-Ion batterij AdalitL-3000 3.7V en 4000mAh
  • Li-Ion batterij Adalit L-5 3.7V en 960mAh


NIMH BATTERIJEN

Een Nikkelmetaalhydride, afgekort NiMH is de vervangende batterij voor alle apparaten met de voorheen Nickel-Cadmium accu, deze mag sinds 2017 niet meer geïmporteerd worden in de EU. De NiMH batterij is een stuk milieuvriendelijk en bevat geen zware metalen. Een NiMH batterij verliest iets sneller de kracht en zal eerst herladen moeten worden. De levensduur van een NiMH batterij is zo’n 500 laadcycli.

Bekende zaklampen series welke gebruik maken van een NiMH batterij zijn;

  • Streamlight Stinger-serie 3.75V en 2200mAh (STR75176)
  • Safety Lux NiMH batterij Stinger 3.60V en 2800mAh (STR76175)
  • Streamlight SL-serie en UltraStinger 6.0V en 2600mAh (STR77375)
  • Safety Lux SL-serie en UltraStinger 6.0V en 2600mAh (STR78175)
  • Streamlight Survivor LED – zie bericht 4.8V en 2600mAh (STR90336)
  • Streamlight SL-20X en SL-XP zie Streamlight-onderdelen.nl


LI-ION 18650
De 18650 is een oplaadbare Li-Ion batterij welke voor vele toepassingen worden gebruikt zoals zaklampen maar ook fotocamera’s. De getallen 18650 staan voor de afmeting te weten: diameter 18mm en lengte 65mm. Deze batterij is volop in ontwikkeling geweest. Deze batterij kent een veelzijdigheid aan mogelijkheden, de batterij is inmiddels verkrijgbaar met een USB poort voor het opladen direct aan het stopcontact of nog handiger, de PC. De 18650 die wij verkopen is de Streamlight USB oplaadbare batterij met 3.7V, 2600mAh.


ALKALINE AA EN ALKALINE AAA
De meest voorkomende batterijen zijn de welbekende Alkaline AA en AAA penlite’s. Deze zijn vrijwel overal verkrijgbaar, van supermarkt tot aan tankstations. In professionele zaklampen van hoogwaardige kwaliteit is het niet aan te raden om oplaadbare alkaline batterijen te gebruiken. De merken hebben geen test uitgevoerd met herlaadbare batterijen en zij kunnen daarom ook de maximale prestatie van de zaklamp niet garanderen. Blijf bij naammerken zoals Energizer, Duracell of Rayovac.


CR123A OF CR123 BATTERIJ

Deze batterijtype wordt veel gebruikt in verschillende apparatuur zoals fotocamera’s, sensoren van alarmsystemen en computers. De batterijen zijn klein van formaat maar kennen een lange levensduur. Check de specificatie documenten per item. De beste aanbeveling is de Streamlight CR123, omdat deze is ontworpen volgens onze specificaties voor maximale prestaties.


LOODACCU

Een loodaccu is een grote en zware accu welke gebruikt wordt bij lampen met een zeer krachtig licht en die bijvoorbeeld een groot oppervlakte moeten verlichten. Ze zijn duurzaam, eenvoudig in productie, leveren een hoge spanning en elektrische stroom en worden tegen een redelijk tarief verkocht. De bekende oplaadbare accu’s zijn; Fire Vulcan, Liteboxen en Portable scene light. Leuk om te weten, tegenwoordig is de loodaccu het meest gebruikte type accu in auto’s.

De levensduur en prestatie van loodaccu’s verbeteren met onze onderhoudstips; lees online


MEEST GESCHIKTE BATTERIJTYPE PER GEBRUIK

Om een beslissing te nemen of u een oplaadbare of niet oplaadbare zaklamp aanschaft, is het goed om te kijken naar de mate van gebruik. Hieronder een overzicht van de meest geschikte batterijtype per gebruik.

Intensief gebruik, meer dan 1 uur per week           NiMH, Li-Ion, loodaccu
Maandelijks gebruik, 1 uur per maand                    Alkaline AA, Li-Ion 18650
Beperkt gebruik, enkele keren per jaar                   CR123A, AA lithiumpreloader