Het verschil tussen spot en flood

Een LED zaklamp kan uitgevoerd zijn met twee verschillend output. De keuze van de lichtbundel is zeer bepalend voor de doel van het gebruik. Om de LED zaklamp juist te kunnen toepassen is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen deze twee type lichtbundels. Een LED zaklamp is over het algemeen verkrijgbaar met twee verschillende lichtbundels, ook wel beam pattern genoemd in het Engels. Deze term zie je veel voorbijkomen bij de specificaties van zaklampen. Een zaklamp is verkrijgbaar met een spot of flood lichtbeeld. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een spot of een flood lichtbeeld? Wij leggen het aan u uit. Het verschil is aanzienlijk en heeft als voornaamste effect op de toepassing van het product.

Tip: lees de blog “5 tips aanschaf van een LED zaklamp” Het kiezen van de juiste zaklamp is niet zomaar gedaan, u moet weten wat een zaklamp doet en kan.

Spot een verstralend lichtbeeld

Een LED zaklamp met SPOT lichtbeeld geeft een verstralende lichtbundel waarbij de bundel gefocust is op één punt met daaromheen een spill. De zogenoemde spill is een minder fel licht wat geleidelijk overloopt in flood en uiteindelijk naar het donker. Een spot zaklamp wordt vooral gebruikt wanneer een gebied in de verte verlicht moet worden, bijvoorbeeld als beveiliger een groot donker industrieterrein doorzoeken of bij inspectie van verschillende gebieden zoals tunnels en silo’s. Een specifieker doel kan zijn een LED schijnwerper bij het opzetten van een zoekactie in het bos of op het water.

Flood: een breedstralend lichtbeeld

Een zaklamp met een FLOOD beam wordt gekenmerkt door een breedstralend lichtbeeld wat vooral wordt gebruikt om een groter oppervlakte te verlichten. Het licht geeft over een groter oppervlakte een gelijke hoeveelheid licht, zonder te veel te focussen op één punt. Het wordt ook wel een diffuus licht genoemd. Een flood licht wordt veel toegepast bij ongevallen onderzoek of het werk op een groot industrieterrein waar over een groot vlak gewerkt moet worden. Een zeer bekende oppervlakte verlichter is de Streamlight Portable Scene Light welke veel gebruik wordt door de Nederlandse brandweer.

Spot en flood gecombineerd

In sommige situaties is het prettig om een lamp te hebben welke beide beam patterns bevat. Een goed voorbeeld hiervan is een hoofdlamp. Bij werkzaamheden in een meterkast kan het prettig zijn om een feller licht te hebben wat ver schijnt en op het volgende moment is een breedstralend licht prettiger. Bij de specificaties van het product kunt u zien wat voor type lichtbeeld de lamp heeft. Wilt u meer informatie ontvangen, of heeft u hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op.preloader