Lichtkleuren in een zaklamp – wat is het verschil?

Een zaklamp is doorgaans uitgerust met wit LED licht, desalniettemin bestaan er verschillende kleuren licht voor in zaklampen. Deze kleuren hebben allemaal een eigen doel en voordeel om bijvoorbeeld in bepaalde omstandigheden beter te kunnen waarnemen. Wat is het verschil tussen die kleuren, en wanneer gebruikt u het? Safety Lux legt dit graag uit.

Wit LED licht – Kelvin bepaald de warmte

Wit is niet altijd wat het lijkt, er bestaan verschillende soorten wit LED licht. Om de kleur van warmte te bepalen wordt er gesproken over Kelvin. Het kleurniveau wordt aangegeven in Kelvin. Warm wit licht is 2700 Kelvin, koud wit licht 6500 Kelvin en neutraal wit heeft de Kelvin-waarde van 4000. Hoe lager de waarde hoe warmer het licht is, hoe hoger hoe witter het licht is. De professionele merken zoals Streamlight en Adaro hebben eigen LED’s ontwikkeld die verschillen in helderheid, brandduur, kleur en prijs. De kleur die Streamlight in de meeste producten toepast is 6100 Kelvin. Deze lichtkleur is zeer geschikt voor wapenlampen en krachtige zaklampen. Daarnaast is het een goede kleur om te gebruiken voor het verlichten van de omgeving.

Rood LED licht in zaklampen

Het rode licht is zeer geschikt voor het gebruik in het donker, dit komt door hoe de ogen werken. De kegels middenin het oog is gevoelig voor rood licht. Hierdoor wordt het nachtzicht minder verstoord. En is het nachtzicht na het uitschakelen van de LED zaklamp snel weer goed. Rood licht zorgt daarnaast voor een groter contrast waardoor details beter zichtbaar worden.

Groen LED licht in een zaklamp

Een groene LED geeft zeer zacht licht waardoor ook deze kleur als prettig wordt ervaren als het donker is. Dit licht trekt geen insecten aan en dieren reageren er nauwelijks op. Het groene LED licht wordt veel toegepast door jagers of vissers. Goed om te weten is dat uw natuurlijk nachtzicht wel meer wordt verstoord dan bij rood licht. Echter zorgt groen licht bij bepaalde omstandigheden voor veel voordelen.

Blauw licht

Het blauwe licht is zeer mild. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijke nachtzicht niet beïnvloed wordt en wordt veel gebruikt bij Aviation-, Medical en Rescueteams alsmede ook, searchteams en jagers. Wanneer er ’s nachts een kaart gelezen moet worden, wordt blauw licht als prettig ervaren. Er zijn meer details en kleurverschillen zichtbaar, dan wanneer met rood licht wordt gewerkt. Blauw licht verlicht daarnaast ook beter de sporen van bloed, waardoor een wond eerder waargenomen wordt.

IR-LED oftewel Infrarood LED licht

Infrarood is licht wat niet waarneembaar is met het blote oog, in combinatie met een nachtkijker of infrarood kijker is het licht waarneembaar. Dit wordt veel gebruikt bij speciale eenheden die werken met bijvoorbeeld boobytrap. Infrarood licht wordt vaak als een wapenlamp gebruikt of in speciale lampen voor Military <LINKJE NAAR MILITARY PAGINA>.

UV – ultraviolet LED licht

LED zaklampen met ultraviolet licht is licht wat net buiten het deel van het spectrum valt dat met het menselijk oog waarneembaar is. De golflengte licht tussen de 100 en 400 nanometer, afhankelijk van het te verlichten doel. Een UV LED zaklamp wordt veel gebruikt voor het controleren van echtheid bij bankbiljetten en documenten. De tweede type UV lamp wordt veel gebruikt bij het opsporen van lekkage, het licht de vloeibare stoffen op en zijn daarmee waarneembaar. <LINKJE NAAR UV CATEGORIE>

CRI – Colour Rite Index

Naast de heldere witte LED lampje, is er door professionals de wens om ook een CRI LED te hebben. CRI, staat ook wel voor ‘colour rite index’ en wordt gemeten rond de 100ra. CRI-licht, Color-Rite Technology, is een meting van de kleurweergave die aangeeft dat de lichtopbrengst meer lijkt op natuurlijk daglicht. De 90 CRI bij de meeste van de Streamlight handlampen is in staat om de kleurechtheid te onderscheiden, bijvoorbeeld van draden in een textielfabriek of onder de motorkap van een voertuig. De ervaring leert eveneens dat brandonderzoek van de Brandweer graag gebruik maakt van de CRI lampen van Streamlight.preloader