Advies zaklamp

Bij mobiele handverlichting, populair gezegd een zaklamp of een staaflamp, denk je niet direct aan slimme, intelligente technologie en ontwikkeling. Maar niets is minder waar.

 

In de afgelopen 10 jaar heeft de mobiele verlichting een enorme innovatie door gemaakt. Ze zijn intelligent geworden, voldoen aan de hoogste normen van betrouwbaarheid, duurzaamheid, en veiligheid. Ze kennen de nieuwste technieken van LED, elektronica en benutten bovendien optimaal van de mogelijkheden welke batterijen nu kennen om onder andere de brandduur, en de lichtopbrengst te vergroten.

 

Om iets concreter te worden. Vrijwel alle moderne en nieuw ontwikkelde zaklampen zijn voorzien van LED. Daarin is wel een enorme variëteit en kwaliteit. De traditionele lamp zet energie om in licht en een groot deel warmte. LED verlichting heeft ook warmteafgifte, maar in mindere mate ten opzichte van de lichtopbrengst waardoor er veel efficiënter gebruik wordt gemaakt van de energie. Door de optimale combinatie met de batterij, elektronica en behuizing van de lamp ontstaan er mogelijkheden die in het verleden ondenkbaar waren.

 

Maar het zijn niet alleen de LED’s die een grote rol spelen. Voorheen was er schakeling van contacten om de zaklamp te laten branden, maar is daar elektronica voor in de plaats gekomen. Zo is het mogelijk de lamp op verschillende manieren te laten branden de lichtopbrengst te reguleren voor een nog langere brandduur of betere visuele waarneming, zoals knipper- en strobe standen. Ook is het mogelijk een indicatie te geven van de nog resterende brandduur. Sommige lampen zijn zelfs voorzien van een lichtsensor waarbij de lamp automatisch de lichtopbrengst reguleert.

 

Als genoemd zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van elektronica en de lichtunit zelf. Maar zeker de energiebron, de batterij, heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt waarbij milieuaspecten en duurzaamheid een grote rol spelen. De meest gebruikte type batterij voor de oplaadbare zaklamp zijn Nikkelmetaalhydride (NiMH) en de Lithium-ion (Li-Ion).

 

Een zaklamp is tegenwoordig dus meer dan een lampje, een batterij, en een mechanische schakelaar. De zaklamp is een slim stukje gereedschap geworden waaraan hoge eisen worden gesteld door de professionele gebruiker. Die moet kunnen vertrouwen op werking, veiligheid en duurzaamheid. Of dat nu een monteur op een olieplatform is, een brandweerman, of een inspecteur voor een opslagsilo.

 

In de komende jaren zal de mobiele verlichting blijven innoveren door nieuwe technieken en mogelijkheden. De zaklamp zal in de toekomst steeds slimmer worden. Daarmee zal er een nog beter invulling kunnen worden gegeven aan de vraag van zijn gebruiker.

 

preloader