Het kiezen van de juiste zaklamp

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de juiste zaklamp?

Bij het kiezen van de juiste LED zaklamp is het van belang om een aantal basis specificaties te vergelijken. Elke zaklamp geeft licht, maar niet altijd het gewenste lichtbeeld. Safety Lux voert een uitgebreid programma mobiele verlichting voor een groot scala aan toepassingen. Het kiezen van de juiste zaklamp is volledig afhankelijk van de individuele toepassing. Om de vraag “Hoe kies ik de juiste zaklamp?” te vergemakkelijken hebben we een aantal basis begrippen op een rij gezet; Lichtopbrengst, Lumen en candela, Helderheid, Lichtbeeld. Lees snel verder om te weten hoe de juiste zaklamp te kiezen!

Wilt u liever persoonlijk advies bij het kiezen van de juiste zaklamp? Natuurlijk geven de verkoopmedewerkers van Safety Lux u graag advies over de meest optimale oplossing in uw specifieke situatie!

Lichtopbrengst

Om te bepalen wat de juiste lichtopbrengst van de LED zaklamp moet zijn, is het handig om eerst te begrijpen wat lichtopbrengst is. Lichtopbrengst wordt vaak aangegeven in lumen, totale hoeveelheid licht dat wordt uitgestraald, dat in combinatie met het lichtbeeld zorgt voor de juiste verlichting. Daarna komt de vraag: ‘Heeft u het licht nodig om uw werkzaamheden van dichtbij te verlichten, of heeft u juist licht nodig over een grotere afstand?’ Hierdoor wordt het lichtbeeld bepaald.

Lichtbeeld; spot en flood

Het lichtbeeld is zeer bepalend voor de toepassing van de lamp. Met het lichtbeeld bedoelen wij de lichtbundel zoals deze uit de LED zaklamp verspreid wordt. Er zijn twee type lichtbeelden bij LED zaklampen bekend. Te weten, de spot en flood. Een spot wordt gekenmerkt door een verstralend lichtbeeld. Flood heeft een breedstralend lichtbeeld en geeft een gelijke verdeling van het licht. Voor het verlichten van een gebied op afstand wordt spot gebruikt, en flood voor taken dichtbij. Het verschil tussen flood en spot leggen wij uit in de blog “Het verschil tussen spot en flood”.

Lumen en candlepower

(Peak) Beam candlepower geeft het helderste punt van een lichtbundel aan. Het geeft een indicatie van de maximale lichtopbrengst van de LED zaklamp. De ‘hot spot’ komt in helderheid overeen met het aantal ‘kaarsen’ dat nodig is om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Candela (ook ‘kaars’) staat voor eenheid van lichtintensiteit. Eén candela is gelijk aan 12,57 lumen. Ooit was deze eenheid gelijk aan het licht van een brandende ‘standaard-kaars’.

Lumen geeft de totale hoeveelheid licht aan die wordt uitgestraald door het LEDje in de lamp, de hoeveelheid licht binnen de lichtbundel. Omdat deze maat geen rekening houdt met focus-effect van de reflector, wordt niet aangegeven hoe helder de lichtstraal zal zijn. Een flood lamp die het licht verdeelt over een grote oppervlakte kan evenveel lumen hebben als een heel nauw gefocusseerde, intens felle spot-lamp. De maat in lumen kan niet omgezet worden naar (beam) candlepower.

Bij vele LED zaklamp aanbieders wordt er groots geadverteerd met het aantal lumen dat de lamp heeft, zoals we hierboven uitleggen gaat het niet alleen om lumen, ook om de lichtkracht dat door de LED en de reflector naar buiten komt en op de laatste plaats om de toepassing van de zaklamp. Wordt de LED zaklamp in een kleine ruimte gebruikt zoals een meterkast? Dan is het absoluut niet fijn om een lamp met ontzettend veel licht te hebben.

Helderheid en kleur LED

Er bestaat een grote variatie in lichtbronnen. Tegenwoordig zijn de meeste zaklampen voorzien van een LED lichtbron. De meeste merken maken gebruik van een paar grote LED producenten in het Midden-Oosten. De professionele merken zoals Streamlight en Adaro hebben eigen LED’s ontwikkeld die verschillen in helderheid, brandduur, kleur en prijs. Het kleurniveau wordt aangegeven in Kelvin, bijvoorbeeld 2700 Kelvin is gelijk aan warm wit licht en 6500 Kelvin is koud wit licht. Hoe lager de waarde hoe warmer het licht is, hoe hoger hoe witter het licht is.

LED’s (Light Emitting Diode)

We spreken tegenwoordig alleen nog maar over LED’s, maar wat zijn dat nou eigenlijk? LED staat voor Light Emitting Diodes, LED’s hebben een stevige compacte constructie. Zijn zeer duurzaam,zuinig en hebben een lange levensduur (tot 100.000 uur), hierdoor hoeven ze dus niet regelmatig vervangen te worden. Daarnaast hebben LED’s een extreem lange brandduur (100 uur of meer op een set batterijen) op een laag verlichtingsniveau. De nieuwste ontwikkeling is de high power LED-technologie: de betrouwbaarheid van een LED met de prestatie van een gloeilampje. Zeer duurzaam met een levensduur van 10.000 tot 50.000 uur. Kunnen gefocusseerd worden, zodat de lichtopbrengst de concurrentie van gloeilampjes in veel toepassingen kan weerstaan.

C4 LED TECHNOLOGIE

De Streamlight C4 LED is de laatste ontwikkeling in LED technologie op basis van een nieuwe diode chip. In combinatie met Streamlight‘s gebruik van de meest moderne reflector technieken wordt de lichtstraal optimaal gebundeld en geïntensiveerd. Hierdoor is het soort licht, de kleurtemperatuur en de helderheid van de C4 LED in veel gevallen veel beter en effectiever dan het licht van een conventioneel type LED zaklamp. Voor een uitgebreide uitleg verwijzen wij u door naar keuze lichtbundel van Streamlight.

Oplaadbaar of niet oplaadbare batterijen kiezen

In de afgelopen vijftien jaar is de ontwikkeling van oplaadbare batterijen heel snel gegaan. Tegenwoordig zijn er oplaadbare en niet oplaadbare batterijen verkrijgbaar. Om te kiezen van de juiste batterijvoeding, is het belangrijk om te kijken hoe vaak u de lamp gebruikt. Bij dagelijks, intensief en professioneel gebruik is een oplaadbare zaklamp aan te raden. Gebruikt u de lamp zelden, een paar keer per jaar dan volstaan alkaline batterijen perfect. Lees meer over de juiste batterij kiezen.

Type LED zaklampen

In het assortiment van Safety Lux zijn wel 300 verschillende zaklampen te verkrijgen. Elk met eigen specifieke kenmerken. De groepen zijn onder te verdelen in groepen, te weten:

  • Hand- zaklampen
  • Hoofdlampen
  • Oppervlakte verlichting
  • Schijnwerpers
  • Ex ATEX – explosieveilige lampen
  • UV zaklampen
  • Tactische handlampen
  • Weapon mounted (tactische wapenlampen)

 

Explosieveiligheid

Safety Lux heeft een uniek programma explosieveilige mobiele verlichting. Deze LED zaklampen voldoen allen aan de Ex ATEX norm. De Europees norm voor explosieveilige handlampen. Voor iedere zone is een oplossing voorhanden. Lees meer informatie over ATEX producten.

UV zaklamp

UV is de afkorting van ultraviolet, een elektromagnetische straling die voor mensen niet waarneembaar is. Ultraviolet licht heeft een golflengte tussen 100 en 400 nanometer en wordt ook toegepast bij zaklampen. In de meeste gevallen gaat het om een golflengte van 320-400 nanometer (UV-A of lange golven). UV zaklampen zijn meestal uitgevoerd in de golflengte 365 of 395Nm. De UV zaklampen met 365 Nm hebben een groter effect op hetgeen wat verlicht moet worden met UV, tegenover is 365 Nm uitgevoerde zaklamp meestal duurder. Tevens is de kracht van de LED bepalend voor de lichtopbrengst welke tot uiting komt in de hoeveelheid Watt. De prijs van de UV zaklamp is doorgaans bepaald door de golflengte van de LED ( 365 of 395 Nm), de kracht van de LED ( 1W 3W of 5W) en of de lamp oplaadbaar of niet oplaadbaar is.

Toepassing UV zaklamp:
UV zaklampen kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Zo zijn UV lampen uitermate geschikt voor het opsporen van vals geld en fraude met documenten en tijdens forensisch onderzoek voor het opsporen van lichaamsvloeistoffen. UV zaklampen zijn ook uitermate geschikt ten behoeve van hygiëne controle in bijvoorbeeld de horeca en schoonmaakbranche. Andere toepassingen van UV zaklampen zijn onder andere het opsporen van olie lekkages in de industrie en als hulpmiddel bij de restauratie van kunstwerken.

Langdurige blootstelling aan uv-straling kan schadelijk zijn voor de huid en ogen. Kijk daarom nooit direct in de led van een UV zaklamp, en gebruik de lamp niet langer dan noodzakelijk.preloader