Waar moet ik op letten bij het kopen van een tactische wapenlamp?

Het aanschaffen van een tactische wapenlamp kan wanneer u beroeps- of hobbymatig veel met een wapen werkt. Met het aldoor groeiende succes van Streamlight wapenlampen kan het verwarrend zijn om de juiste tactische wapenlamp te selecteren. Kiest u voor een lamp-laser combinatie, alleen licht en wat is het verschil tussen rode en groene laserlampen?

TLR FIT GUIDE
Tip: Met de Streamlight TLR Fit Guide, een digitale tool op Streamlight.com, kunt u gemakkelijk de juiste tactische wapenlamp voor het specifieke wapen selecteren.

1) WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE GROENE EN RODE LASER OP EEN TACTISCHE WAPENLAMP?
De groene en rode lasers zijn afhankelijk van de keuze van de gebruiker. Sommige mensen zien de groene laser beter dan de rode laser. Sommige gebruikers beweren dat ze de groene laser beter zien bij daglicht. Ook sommige politie-eenheden onderscheiden verschillende teams met het gebruik van rode lasers (niet-dodelijke) en groene laser (dodelijke eenheden). Kortom het gebruik van groene of rode laser hangt af van de specifieke wensen eenheden af.

2) WAT WORDT ER BEDOELD MET “EYE SAFE”?
“Eye Safe” is een brede term bij het beschrijven van lasers. Het heeft betrekking op de golflengte van de laser en de tijd van blootstelling aan het oog, het genoemde risiconiveau. Daarom zijn lasers ingedeeld in verschillende classificaties. Er zijn vier hoofdklassen: Klasse 2, Klasse 3R, Klasse B, Klasse 4. De klasse 2 en klasse 3R zijn wat men zou beschouwen als “Eye Safe”, maar met een begrip van blootstelling, er is nog steeds een kans op oogletsel. Alle zichtbare Streamlight lasers zijn Klasse 3R. In de gebruikershandleiding staat ten alle tijden een waarschuwingsicoon met de type en golflengte van de laser.

3) SOMMIGE TLR’S MODELLEN HEBBEN EEN HIGH OF LOW SWITCH, WAAROM IS DAT?
De hoge en lage schakelaar zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de verschillende soorten handgrepen op het wapen van de eindgebruiker. Sommigen willen hun wijsvinger gebruiken om het licht te activeren (hoge switch) en anderen willen de lage schakelaar omdat zij het licht activeren met hun duimen. Het is 100% afhankelijk van de greep en het gebruikscomfort van de gebruiker.

4) WAT IS HET VERSCHIL IN NM? WAT BETEKENT DE WAARDE 510 – 530 NM?
De aanduiding NM staat voor nanometer, in de context van laser heeft dit betrekking op de golflengte van het licht. Bij een zichtbare laser wordt de kleur genoteerd in nanometer. Het is de meting van de lasergolflengte. De golflengte bepaalt de kleur van de laser. 510 – 530 nm is een groene laser.

Kleur                      Frequentie                  Golflengte
Violet                          668–789                   THz 380–450 nm
Blauw                         631–668                    THz 450–475 nm
Cyaan                         606–630                    THz 476–495 nm
Groen                         526–606                    THz 495–570 nm
Geel                            508–526                    THz 570–590 nm
Oranje                        484–508                    THz 590–620 nm
Rood                          400–484                     THz 620–750 nm

5) WAAROM IS DE GROENE LASER DUURDER?
Dat de groene laser is duurder is, heeft met meerdere factoren te maken. Het is veel moeilijker om de LED en de lamp te laten koelen in vergelijking met de rode laser. Een groene laser is ook minder gebruikelijk (de volumes in productie liggen een heel stuk lager), Desalniettemin ervaren steeds meer gebruikers van de lamp-laser combinatie dat een groene laser erg prettig werkt en wordt daardoor wel populairder tegenwoordig.

6) IS DE LAMP-LASER VOORZIEN VAN EEN TEMPERATUURREGELING?
Ja, alle lampen van Streamlight zijn voorzien van een speciale techniek om warmte af te voeren. LED’s genereren warmte. Die warmte wordt gecontroleerd door een “heatsink” die de warmte wegleidt van het toestel. Over het algemeen is de temperatuur van invloed op de prestaties van de batterij, lang voordat hij van invloed is op de lasermodule.

7) BINNEN WELK TEMPERATUURBEREIK IS DE GROENE LASER, RODE LASER EN LICHT OPERATIONEEL?
De bedrijfstemperatuur van alle mogelijke combinaties ligt doorgaans tussen de -20F tot +120F (-28,88℃ – 48,88℃)

8) WAT IS KALIBREREN?
Kalibreren is het vergelijken van gemeten waarde van een meetsysteem met een werkelijk gemeten waarde van standaard om de afwijking vast te stellen. De laser wapenlampen moeten ook gekalibreerd worden. De enige manier om elevatie en windcorrectie te kalibreren is via de stelschroeven aan de onder- en zijkant van de lamp. Sommige eenheden gebruiken een set-up jig om het pistool in positie te brengen en elk pistool afzonderlijk af te stellen.

9) KAN IK STROBE UITSCHAKELEN?
De meeste TLR wapenlampen worden vanuit de fabriek geleverd met de stobe-functie uitgeschakeld. Om deze vanuit de “Off’ positie in te sckakelen tikt u 9 keer snel op de schakelaar (binnen ¼ seconde per tap) bij de 10e houdt u de knop ingedrukt en houdt ingedrukt totdat het licht uit gaat, ongeveer 1 seconde. Dit geeft aan dat het her programmeren gelukt is. Herhaal dezelfde stappen om de strobe uit te schakelen.

10) WELKE BATTERIJEN MOET IK GEBRUIKEN IN MIJN TLR?
De beste aanbeveling van Streamlight is het gebruik van de Streamlight CR123, omdat deze is ontworpen volgens onze specificaties voor maximale prestaties. Wij raden aan om generieke niet-oplaadbare CR123 batterijen te gebruiken om de runtime die gespecificeerd is voor onze producten. Het is niet aan te raden om oplaadbare CR123 te gebruiken. Wanneer u geen Streamlight CR123 voor handen heeft, gebruik dan de bekende merken zoals Energizer, Duracell of Rayovac.