Wat is IPX? Wij geven uitleg

Wanneer je een Europees product koopt, voorzien van CE keurmerk, dan staat daar hoogstwaarschijnlijk ook een IPX keurmerk op. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Safety Lux legt het aan je uit. IPX is de beschermingsgraad van een product tegen vocht en stof.

Er zijn verschillende gradaties, en wij begrijpen dat er bij u de vraag oppot ‘wat is ipx7? Wat betekent IPX4 en Wat is IPX? Veel producten en apparaten zijn voorzien van een IPX classificatiecode, niet alleen een zaklamp, maar ook bijvoorbeeld een powerbank of smartphone.

IPX is een aanduiding voor de waterdichtheid van een item. Er zijn veel verschillende gradaties met betrekking tot de beschermingsgraad tegen vocht. Als een item waterdicht is, is het nog niet waterdicht in alle gevallen, bijvoorbeeld onderdompelen. Daarnaast zit er ook een groot verschil tussen waterdicht en waterbestendig. De IPX classificatiecode kun je vinden op de verpakking of productspecificaties op de site. Naast IPX- de lagere gradaties is er ook een IP code. Deze code heeft de hoogste betrekking op waterdichtheid.

EEN AANTAL VOORBEELDEN VAN IPX4, IPX7

  • IPX1 Druppeldicht – Geen schade indien onderhevig aan verticale druppels
  • IPX2 Druppeldicht – Geen schade indien druppels vallend onder een hoek van 15°
  • IPX3 Spatdicht – Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek van max -60° tot 60°
  • IPX4 Plensdicht – Geen schade indien besproeid (10 l/min) onder elke hoek
  • IPX5 Sproeidicht – Geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder elke hoek gedurende 3 minuten op een afstand van 3 meter.
  • IPX6 Waterbestendig – Geen water indringing indien bespoten (100L/min) onder elke hoek gedurende 3 minuten op een afstand van 3 meter.
  • IPX7 Dompeldicht – Onderdompeling maximaal 5 sec. tot een diepte van maximaal 1 meter.
  • IPX8 Waterdicht – De apparatuur in tas blijft bruikbaar voor continue gebruik onder water tot maximaal 10 meter diept


WAT BETEKENT IP ZONDER DE X

De IP-codering, wat staat voor International Protection Rating, op elektrische apparaten is een aanduiding voor de mate waterdichtheid. Voor mobiele verlichting wordt veel gebruik gemaakt van de IP65 en IP67, maar Wat is het verschil tussen IP65 en IP67?

  • IP65 – Heeft volledige bescherming tegen stof en is beschermd tegen waterstralen. (en kan dus besproeid worden met een tuinslang)
  • IP67 – Heeft ook volledige bescherming tegen stof en is waterdicht zo goed beschermd dat deze ondergedompeld kan worden (max 30minuten op 1 meter diepte).

 

De IP65: Beschermd tegen waterstralen. IP67: Is stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten en op de laatste plaats is er IP68: Dit is de code voor stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water (kan door alle weersinvloeden geraakt worden). Bij de producten op onze site wordt op de productsheet aangegeven welke IP code het heeft.preloader