Wanneer gebruik je een hoofdlamp?

In de meeste gevallen dat er licht nodig is voldoet een zaklamp. In sommige gevallen is het prettiger om beide handen vrij te hebben. Dan biedt een hoofdlamp uitkomst. Een hoofdlamp is een compacte lamp aan een elastische band die prettig is om op het hoofd te dragen. Zo’n lamp is enorm handig om handsfree te werken of recreëren.

Hoofdlampen worden gebruikt door verschillende branches, bijvoorbeeld door loodgieters die beide handen nodig hebben bij installatie. Een LED hoofdlamp wordt gebruikt door installateurs in de meterkast of door klussers wanneer ze twee handen nodig hebben. Het voordeel van zo’n lamp is dat je altijd goed zicht op de plek waar je kijkt doordat de hoofdlamp in de kijkrichting schijnt. Hoofdlampen worden ook regelmatig privé gebruikt, bijvoorbeeld in de avond op de camping, met hardlopen in het donker of bijvoorbeeld tijdens het vissen.
De vijf meest voorkomende situaties waarin een LED hoofdlamp onmisbaar is:

  1. Voor professionals; een loodgieter of elektricien
  2. Defensie en politie in actie
  3. Een automonteur
  4. Fietsen en hardlopen in het donker, of schemer
  5. Tijdens vakantie op de camping om te lezen

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een hoofdlamp?

Bij de aanschaf van een hoofdlamp zijn een aantal zaken van belang. Ten eerste het doel van de lamp: tijdens het hardlopen zijn andere specificaties gewenst dan tijdens een klus in de meterkast. Dit heeft te maken met het lichtbeeld, een breed schijnende lichtbundel of juist een puntstralende.

Breedstralend lichtbeeld; voor taken dichtbij

Een hoofdlamp met breed schijnend licht is handig voor een klus dichtbij, in de meterkast of bij het lassen van draden. Maar zeker ook voor andere bezigheden, zoals lezen, is een wijde en zachtere verlichting ideaal. Deze hoofdlampen geven een zacht en diffuus licht af, wat ervoor zorgt dat er geen overbelichting plaatsvindt.

Verstralend lichtbeeld voor veraf

Een hoofdlamp met een verstralend of puntstralend lichtbeeld kent geen breed en diffuus licht, maar wel een fel licht met een ver bereik. Dit type lamp is ideaal voor activiteiten in de avond waarbij geen groot oppervlakte dichtbij gezien moet worden maar het terrein voor, bijvoorbeeld bij het fietsen of hardlopen in het donker.

Een oplaadbare of niet-oplaadbare hoofdlamp kiezen?

Daarnaast zijn er belangrijke zaken van toepassing, zoals het opladen. Gebruik je de hoofdlamp vaker, dan is het raadzaam om een oplaadbare lamp te kopen. Hierbij is de accuduur van belang, zodat u toch niet ineens in het donker staat. Wanneer de lamp slechts een paar keer per jaar wordt gebruikt, is een niet-oplaadbare lamp de beste keuze. De batterij (Li-Ion)in een oplaadbare zaklamp kent namelijk een diepontlading en wanneer dit gebeurt, heeft de batterij te veel moeite om weer goed op te laden en kan deze zelfs kapot gaan. De batterijen in niet-oplaadbare hoofdlampen zijn (bijna) overal verkrijgbaar, deze werken op de veelvoorkomende alkaline CR123A, AA of AAA batterijen.

Hoofdlamp met kantelbare kop

In sommige gevallen is het fijn dat een hoofdlamp te kantelen is. Met zo’n kantelbare lamp kan de lichtbron versteld worden zodat deze naar boven of naar beneden schijnt. Op die manier schijnt het licht daar waar het nodig is. Voor sommige gebruikers is het van belang dat de hoofdlamp waterbestendig of dimbaar is of bijvoorbeeld rood licht geeft, zodat de omstanders niet verblind worden door een fel wit licht.

Safety Lux adviseert over welke hoofdlamp te gebruiken in iedere situatie. Neem contact met ons op voor meer informatie of kom langs voor een demo.preloader