Hoe kies ik de juiste zaklamp

Safety-lux voert een uitgebreid programma mobiele verlichting voor een groot scala van toepassingen. De keuze voor een bepaalde lamp is volledig afhankelijk van de individuele toepassing. Om de keuze te vergemakkelijken hebben we een aantal begrippen op een rij gezet.

Natuurlijk geven de verkoopmedewerkers van Safety-Lux u graag advies over de meest optimale oplossing in uw specifieke situatie!

LICHTOPBRENGST

Heeft u het licht nodig om uw werkzaamheden van dichtbij te verlichten, of heeft u juist licht nodig over een grotere afstand? Moet de lichtbron een heel lange brandduur en een grote betrouwbaarheid hebben, of is het verblindende licht van een halogeen- of xenonlampje vereist?

LUMEN EN CANDLEPOWER 

(Peak) Beam candlepower geeft het helderste punt van een lichtbundel aan. Het geeft een indicatie van de maximale lichtopbrengst van de lamp. De ‘hot spot' komt in helderheid overeen met het aantal ‘kaarsen' dat nodig is om dezelfde hoeveelheid licht te produceren.

Candela (ook ‘kaars'): eenheid van lichtintensiteit. Een candela is gelijk aan 12,57 lumen. Ooit was deze eenheid gelijk aan het licht van een brandende ‘standaard-kaars'.

Lumen geeft de totale hoeveelheid licht aan die wordt uitgestraald door het kale gloeilampje of LEDje in de lamp, de hoeveelheid licht binnen de licht-bundel. Omdat deze maat geen rekening houdt met focus-effect van de reflector, wordt niet aangegeven hoe helder de lichtstraal zal zijn. Een flood-lamp die het licht verdeelt over een grote oppervlakte kan evenveel lumen hebben als een heel nauw gefocuseerde, intens felle spot-lamp. De maat in lumen kan niet omgezet worden naar (beam) candlepower.

HELDERHEID

Er bestaat een grote variatie in lichtbronnen, die verschillen in helderheid, brandduur en prijs.

LICHTBEELD

Het lichtbeeld is zeer bepalend. Met het lichtbeeld bedoelen wij de lichtbundel zoals deze uit de zaklamp verspreid wordt. Voor een uitgebreide uitleg verwijzen wij u door naar Keuze lichtbundel.

LEDs (LIGHT EMITTING DIODES)

LEDs hebben een stevige compacte constructie. Zij zijn zeer duurzaam en hebben een lange brandduur (tot 100.000 uur). Zij hoeven dus niet regelmatig vervangen te worden. LEDs hebben een extreem lange brandduur (100 uur of meer op een set batterijen) op een laag verlichtingsniveau.

LUXEON®

De nieuwste ontwikkeling in de high power LED-technologie: de betrouwbaarheid van een LED met de prestatie van een gloeilampje. Zeer duurzaam met een levensduur van 10.000 tot 50.000 uur. Kunnen gefocusseerd worden, zodat de lichtopbrengst de concurrentie van gloeilampjes in veel toepassingen kan weerstaan.

C4 LED TECHNOLOGIE  

De C4 LED is de laatste ontwikkeling in LED technologie op basis van een nieuwe diode chip. In combinatie met Streamlight's gebruik van de meest moderne reflector technieken word de lichtstraal optimaal gebundeld en geïntensiveerd. 

Hierdoor is het soort licht, de kleurtemperatuur en de helderheid van de C4 LED in veel gevallen veel beter en effectiever dan het licht van een conventioneel type lamp.

BATTERIJEN

Gebruikt u de lamp zo zelden dat met primaire batterijen kan worden volstaan of kiest u voor oplaadbare batterijen?

EXPLOSIEVEILIGHEID

Safety-lux heeft een uniek programma explosieveilige mobiele verlichting. Deze lampen voldoen allen aan de ATEX norm. Voor iedere zone is een oplossing voorhanden.

UV ZAKLAMP

UV is de afkorting van ultraviolet, een elektromagnetische straling die voor mensen niet waarneembaar is. Ultraviolet licht heeft een golflengte tussen 100 en 400 nanometer en wordt ook toegepast bij zaklampen. In de meeste gevallen gaat het om een golflengte van 320-400 nanometer (UV-A of lange golven).

UV zaklampen zien wij meestal uitgevoerd in de golflengte 365 of 395. Wij merken op dat de 365 Nm uitvoering een beter effect en effect hebben maar daar tegenover is 365 Nm uitgevoerde zaklamp ook duurder in prijs. Tevens is de kracht van de LED bepalend voor de lichtopbrengst welke tot uiting komt in de hoeveelheid Watt.

De prijs van de UV zaklamp is dus bepaald door de golflengte van de LED ( 365 of 395 Nm), de kracht van de LED ( 1W 3W of 5W) en of de lamp oplaadbaar of niet oplaadbaar is.

Toepassing UV zaklamp:

UV zaklampen kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Zo zijn UV lampen uitermate geschikt voor het opsporen van vals geld en fraude met documenten en tijdens forensisch onderzoek voor het opsporen van lichaamsvloeistoffen. UV zaklampen zijn ook uitermate geschikt ten behoeve van hygiëne controle in bijvoorbeeld de horeca en schoonmaakbranche.  Andere toepassingen van UV zaklampen zijn onder andere het opsporen van olie lekkages in de industrie en als hulpmiddel bij de restauratie van kunstwerken.

 Langdurige blootstelling aan uv-straling kan schadelijk zijn voor de huid en ogen. Kijk daarom nooit direct in de led van een UV zaklamp, en gebruik de lamp niet langer dan noodzakelijk.